Angelato vyrábí i netradiční příchutě. Například zmrzlinu s parmezánem a vlašskými ořechy či sorbet z Ryzlinku vlašského
Za zmrzlinami Angelato stojí manželé Zlatko a Biljana Kebakoski, kteří založili podnik na výrobu domácí zmrzliny v roce 2007. Zákazníkům nabízejí jak typické příchutě, tak i ty nečekané. Například veganskou či bezcukrovou zmrzlinu, cukrovinku s příchutí parmezánu s vlašskými ořechy, jogurtu a medvědího česneku nebo sorbet z Ryzlinku vlašského či Modrého Portugalu.
Angelato vzniklo v roce 2007 nápadem Zlatka Kebakoskeho, kterému v Praze chyběla výborná, poctivá domácí zmrzlina vyrobená z kvalitních surovin. Angelato, nebo Angelato Café je značka nejznámější zmrzlinárny v Praze, nabízející domácí zmrzlinu s mnoha příchutěmi, od klasické vanilky, čokolády, pistácie, skořice, stracciatelly, kaštanu, lékořice, přes mák, slaný karamel, sušenkovou zmrzlinu až po příchuť parmezánu s vlašskými ořechy, jasmínové rýže, jogurtu s medvědím česnekem, okurky či olivového oleje s bazalkou. Nově také veganská zmrzlina, bezcukrová zmrzlina Je to místo, kam se můžete za chladnějšího počasí schovat a k teplé kávě, nebo k čaji a dopřát si i zmrzlinu, a nebo místo, kam si za parného počasí dojdete pro lahodnou a osvěžující zmrzlinu s nesčetnými originálními příchutěmi.Tu si odnášíte v klasickém kornoutku, v papírovém „pohárku“ nebo s sebou domů ve zmrzlinovém boxu.
V roce 2007 zakladatelé netušili, jestli projekt bude úspěšný, ale měli vizi, optimismus a nadšení, které je tlačilo pořád dopředu. Nikdo neměl profesionální kulinární zkušenosti, byl to spontánní nápad a výzva – zároveň to bylo a stále je vzrušující a inspirativní. Dnes žijí svůj sen. Nevzdávají se a běží za svým cílem dál. Angelato je baví, právem jsou na něj hrdí.
Kdo je otcem myšlenky?
Zlatko Kebakoski, inženýr ekonomie je hlava projektu a vizionář. Jeho manželka Biljana Kebakoska skočila ze světa novinařiny a studia světové literatury do světa kulinářského umění. Stojí za kreativními a netradičními nápady chutí zmrzlin a na starosti má i marketing a komunikační strategii. Je vrchním ochutnávačem zmrzliny, právě ona stojí za originálními nápady s nevšedními příchutěmi zmrzliny, nebo-li gelata, které se každý měsíc mění, na základě změny sezónní nabídky ovoce a zeleniny. Brate Biljany Bojan Dimitrijević si ze studia na dopravní fakultě v Bělehradě „odskočil“ rovnou do světa distribuce, velkoobchodu a logistiky Angelata. Trio letos již jedenáctým rokem provozuje gelaterii oblíbenou nejen mezi Pražáky a Čechy, ale i mezi turisty. Tento fakt dosvědčují každodenní až desítky metrů dlouhé fronty, které nejenom za parného slunečného dne stojí před dnes již třemi pobočkami (Rytířská, Újezd, Bělohorská).
Proč jsou úspěšní?
…“Děláme prací, která nás nesmírně baví a naplňuje, má význam a smysl. Z toho máme dobrý pocit, stále se něco nového učíme, rosteme a rozvíjíme se. Věříme v jiný způsob myšlení. Jsme hraví, kreativní a baví nás život takový, jaký si ho sami osladíme. Naším cílem je ukázat, jak doopravdy chutná zmrzlina…“ Všichni tři majitelé jsou cizinci, neměli předchozí zkušenost s podnikáním v České republice, neznali české stravovací zvyklosti a chutě – snad proto se pustili do pro nás atypických příchutí, kterými si získali svoji konkurenční výhodu. I to jejich “obyčejné” vanilkové gelato chutná neobyčejně – přímo andělsky – možná proto pro podnik zvolili jméno Angelato.
Nespokojili se pouze s kamennými pobočkami, Angelato se velmi často účastní různých “food festivalů”. Na ně míchá individuální příchutě, aby účastníkům zprostředkovalo co nejautentičtější zážitek. Například na “Asian festu” si pro zákazníky připravilo Angelato příchutě matcha – zeleného čaje, černého sezamu, nebo adzuki fazolek. Na vinařském festivalu “Praha pije víno” byly nabízeny vínové sorbety – sorbet z červeného vína Modrý Portugal a sorbet z bílého vína – Ryzlink vlašský.
Dalším důvodem mnohaletého úspěchu je bezesporu kvalita dodaných surovin bez přidané chemie. Základem pro jemné smetanové gelato z Angelata je čerstvé bio mléko z rodinné mlékárny z jižních Čech a k tomu cukr, dextróza a karob. Sezónní příchutě zmrzlin jsou vždy pro co nejvyšší kvalitu a čerstvost vyráběny ze sezónních potravin (jahody, borůvky, maliny …), které jsou pro danou sezónu typické. Exotické suroviny, např. vanilku si nechávají dovážet z dalekého Madagaskaru, lískové a pistáciové ořechy pochází z Itálie, či Sicílie, lékořice z italské Kalábrie.
„O další expanzi určitě uvažujeme, ale na za každou cenu. Stěžejní je pro nás vhodné místo a hlavně kvalitní a fungující tým zaměstnanců,“ říká Dimitrijević. „Do regionů se zatím nejspíš nechystáme. Chceme si co nejdéle udržet rodinnou strukturu firmy a řemeslnou výrobu, to by bylo v rámci většího pole působnosti velmi složité. Naopak uvažujeme o expanzi do zahraničí, kde bychom rádi fungovali na principu franšízy. V rámci Česka ale franšízy provozovat neplánujeme, chceme mít vše pod přímou kontrolou. Stejný přístup zatím máme také k ozývajícím se investorům“ zakončuje.[1]
MAKSER, spol. s r.o.
Sídlo firmy: 16900 Praha - Břevnov, Hošťálkova 392/1d
Datum vzniku: 18.8.1997[2]
Otázky, náměty, informace: info@angelato.cz
Velkoobchodní odběr: bojan@angelato.cz
Catering, PR, marketing: biljana@angelato.cz
Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz.
[1] SVATOŠOVÁ, Lucie. Pražská zmrzlinářství Angelato a Crème de la Crème se rozšiřují o nové pobočky. 5.4.2018. [Cit. 2018-06-16]. Dostupné z https://retailek.mediar.cz/2018/04/05/prazska-zmrzlinarstvi-angelato-a-creme-de-la-creme-maji-nove-pobocky/
[2] Údaje byly ověřeny v databázi ekonomických subjektů ARES 16.6.2018