Česká čokoláda s příchutí plodů goji? Rodinná firma Kamila Chocolates vyrábí i další netradiční příchutě
Rodinná česká firma Kamila Chocolates ročně vyrobí asi 40 tun čokoládových pochoutek. Při vymýšlení příchutí používá i netradiční chutě jako je například absint, ženšen či plody goji. Zakladatel podnikání František Hlava nejprve ale vsadil na osvědčené prvorepublikové výrobky, své recepty předal synovi Martinovy, který v rodinném podnikání pokračuje.
KAMILA CHOCOLATES s.r.o.
Rodinná česká firma KAMILA Chocolates nabízí širokou paletu čokoládových specialit té nejvyšší kvality. Jsou vyráběny podle tradičních receptur, ale i podle vlastních nápadů – čekali byste v čokoládě např. chilli koření, absint ženšen, populární chia semínka nebo červené plody goji? Tak v čokoládách a v bonbonech z Vyskytné u Jihlavy máte šanci toto netradiční spojení ingrediencí ochutnat. Ročně vyrobí cca 40 tun čokoládových pochoutek.
Co říci k začátkům podnikání pana Františka Hlavy? Vyučil se stavařem a díky své řemeslné zručnosti působil jako správce budov. Podnikatelský příběh lze „vydolovat“ z jeho vzpomínek: …“měl jsem kamaráda, jeho manželka otevřela v Jihlavě kavárnu a cukrárnu, v třípatrové budově byly i sklady a výrobna. Ten kamarád mě požádal, jestli bych tam nedělal správu zázemí. Po dvou letech správcovství jsem dostal nabídku, jestli bych mohl pokračovat a od původní majitelky objekt odkoupit …“ [1] Peníze získal částečně od rodiny, částečně od banky, k jeho rozhodnutí přispělo i pochopení a povzbuzení od otce „…Fando, když člověk není úplně blbej, naučit se dá všechno …“ – to se psal rok 1994. A tak začal provozovat zaběhnutou cukrárnu, po dvou letech přidal ještě jednu.[2] "Mým záměrem bylo podnikat ve výrobě a prodeji cukrářských výrobků. Byly to klasické zákusky se šlehačkou, s pravou šlehačkou. Šlo o české výrobky prvorepublikových receptur. Byla to vlastní výroba i prodej. Jako jediní jsme měli otevřeno v sobotu i v neděli."[3] Sami si vyráběli dorty, zákusky, čokoládové výrobky nakupovali jako doplňkový sortiment. Na potravinářském veletrhu si pan Hlava ale našel dodavatele stroje na temperování čokolády. Po jeho instalování začal s výrobou svých prvních čokoládových dobrot výhradně do svých cukráren. Ale osud nachystal zvrat - majitelé budov ukončili pronájem a rodina se rozhodla zaměřit výhradně na čokoládu. Zprvu umístili výrobu do suterénu rodinného domu. Dopoledne vyráběli, odpoledne pan Hlava jezdil po celé republice a prodával z auta. K myšlence otevřít si vlastní obchod, kde by se prodávala jenom čokoláda, byl už jenom malý krůček – byla zrealizována. Dodnes je jedna prodejna v Jihlavě a druhá v Chrudimi. Zákazníků přibývalo, firma rostla, provizorní prostory přestaly stačit. Opět bylo nutno zainvestovat – tentokrát do výrobního objektu ve Vyskytné nad Jihlavou, do řady technologií, forem, obalových materiálů atd.
Ve svém čokoládovém podnikání vsadil zakladatel na osvědčené prvorepublikové výrobky tradičních českých mistrů. Své recepty pak předal synovi Martinovi, který je střeží jak oko v hlavě – jak si ostatně rodinné stříbro zaslouží.
Martin se vyučil cukrářem, měl to štěstí, že mu své „know-how“ předával i odborník na slovo vzatý Ing. Bielik (ten se učil ve 30. letech od specialistů dezertářů v Praze). Od tradičních receptů pak nebylo daleko k vlastním nápadům. Do čokolády přidávají chilli, ženšen nebo absint, ale i klasickou směs mandlí, blanšírovaných lískových oříšků, rozinek, proslazené pomerančové kůry, pražených oplatků v pomerančové čokoládě a mnoho dalších ingrediencí. Základní surovinou pro výrobu je hořká čokoláda, která obsahuje 56 % kakaové hmoty, mléčná čokoláda s 32 % kakaové hmoty nebo čokoláda bílá. Firma 3 roky hledala pro český trh nejideálnějšího dodavatele kakaových bobů - zjistila, že českým konzumentům chutnají kakaové boby z Ghany.
Pro celou zatím třígenerační rodinu je společné podnikání srdeční záležitostí. Ve firmě pracuje zakladatel – firmu řídí, jeho manželka, která se věnuje balení a kompletování výrobků, výstupní kontrole kvality, syn Martin šéfuje výrobě. Dlouho zde působila i dcera (Kamila – podnik se jmenuje po ní) a její manžel. Firma zaměstnává cca 15 kmenových zaměstnanců, nabízí práci i brigádníkům či důchodcům, kteří doma skládají papírové obaly do krabiček. Zakladatel od samého počátku svého podnikání toužil po tom, aby jednou jeho vnuci řekli – to je dobře, že to dědeček založil … Vnoučata jsou však zatím školou povinná, takže si na jejich rozhodnutí bude muset ještě chvilku počkat. Ale ve firmě jsou společně s prarodiči i rodiči „jako doma“ – firma je jejich další člen rodiny. [4]
Historie čokolády Kakaové boby přivezl do Evropy Hernando Cortez začátkem 16. století, jako tradiční nápoj Aztéků a Mayů, kteří ho znali už od nepaměti. Byl pro ně pramenem duchovní moudrosti, energie i potence. V Evropě si nápoj v původní podobě, tedy bez cukru a za to s chilli a vanilkou, u španělských dvorních dam příliš velké obliby nezískal. Na svou cestu ke slávě musela čokoláda ještě několik století čekat. Až do doby, kdy tajemství čokolády inspirovalo nejen kuchaře, ale i vynálezce. Teprve po vynálezu lisu (Holandsko1828), který oddělil od kakaa kakaové máslo a po využití dalších švýcarských technologií, zejména konšovacího stroje, který čokoládu zjemnil, vznikl dodnes opěvovaný božský nektar. Samozřejmě se všemi tajemnými vlastnostmi, pro které jej pili králové i vojevůdci, ale také francouzské dvorní dámy, které očekávaly zaručený, touhu povzbuzující účinek. Proto ho podávaly i svým milencům. Kde by byl Casanova, kdyby neznal tajemství čokolády! Její vzácnost byla dána i cenou. V 17. století se za kilogram kakaových bobů dávalo tři čtvrtě kila zlata. Čokoláda byla po celá staletí ve světě symbolem luxusu. Až kolem roku 1900 klesly ceny kakaa a cukru natolik, že si tuhle pochoutku mohly dovolit i střední vrstvy – ať už v podobě tabulky, nápoje nebo bonbonů. Od těch dob čokoláda pronikla do všech vrstev společnosti a dnes ji znají a mlsají lidé na celém světě.[5]
|
KAMILA CHOCOLATES, s.r.o.
Sídlo firmy: 58841 Vyskytná nad Jihlavou - Rounek č. ev. 126
Datum založení: 11.8.2008[6]
Tel./fax.: +420 567 276 202
Podniková prodejna v Jihlavě, Husova 6; 586 01 Jihlava
Podniková prodejna v Chrudimi, Břetislavova 64; 537 01 Chrudim
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Chcete vědět, jakou roli hraje ruční práce při výrobě čokoládových bonbonů ve firmě KAMILA CHOCOLATES, s.r.o.? Z kolika procent práce vznikají bonbony pěkně po staru? Jak dlouho je forma s nalitou čokoládou v chlaďáku, než se mohou bonbony z formy vyklepnout? Jak ve Vyskytné docílí toho, že se bonbon na povrchu krásně leskne? Podívejte se na ČT1 pořad Toulavá kamera za rodinným stříbrem - https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/12295318969-toulava-kamera-za-rodinnym-stribrem/218562221510004-pardubicky-kraj-a-kraj-vysocina/obsah/636090-kraj-vysocina-vyroba-cokolady
Dvaatřicet rodin, které se rozhodly vzít osud do vlastních rukou a po sametové revoluci obnovily podniky svých předků, navázaly na jejich um a tradici nebo založily své vlastní firmy, navštěvuje Iveta Toušlová a Josef Maršál. Premiéra vždy každý pátek na ČT 1 v 18,25, pořad je opakován i v sobotu na ČT 1 v 9,05 hodin. Dosud odvysílané díly najdete na https://www.ceskatelevize.cz/porady/12295318969-toulava-kamera-za-rodinnym-stribrem
Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz.
[1]https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/12295318969-toulava-kamera-za-rodinnym-stribrem/218562221510004-pardubicky-kraj-a-kraj-vysocina/obsah/636090-kraj-vysocina-vyroba-cokolady
[2] FRYŠAROVÁ, Eva. Čokoládovnu inspirují recepty z 30. let. 30.4.2016. Lidové noviny.
[3] Jihlavské listy. Jihlavské pralinky voní po višních. 12.10.2007 Dostupné z http://www.zjihlavy.cz/c1-jihlavske-pralinky-voni-po-visnich
[4]https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/12295318969-toulava-kamera-za-rodinnym-stribrem/218562221510004-pardubicky-kraj-a-kraj-vysocina/obsah/636090-kraj-vysocina-vyroba-cokolady
[5] http://www.chocolates.cz/cz/o-cokolade/historie-cokolady.html
[6] Údaje byly ověřeny v databázi ekonomických subjektů ARES 11.8.2018