Do pražírny postupně nastoupila celá rodina
Petr Frühauf si nechával pražit kávu do vlastních obalů u několika pražíren v Česku. Ale proto, že musel řešit kvalitu, rychlost i cenu, se rozhodl koupit malou pražičku. Po škole k němu do podniku nastoupila starší dcera a o několik let později se přidala i manželka. Dnes už má pražírna Caffé08 vlastní prostory a zaměstnává sedm zaměstnanců.
O kávě a jejím pražení jsme se začali učit již v roce 1993 a od roku 2005 máme vlastní pražírnu. Tomu předcházel první krok – nechat si pražit kávu do vlastních obalů u několika pražíren v Česku. Ale řešení mnoha problémů – kvality, rychlosti, ceny - nás nakonec přivedla k rozhodnutí zakoupit malou pražičku, pronajmout si vodní elektrárnu Naším učitelem byl pan Charvát z Krásné Hory a tomu nejvíce vděčíme za to, co umíme. O tři roky později již jsem byl nucen koupit pražičku s trojnásobnou kapacitou a po škole nastoupila ke mně starší dcera (2009). Manželka odešla ze zaměstnání a přidala se k nám (2013). Ke konci tohoto roku jsem si vzal kluka z PÚ a toho jsem naučil pražit, v letošním roce nás opustil a tým jsem doplnil o dvě kamarádky a v loňském roce nastoupila mladší dcera. Tedy je nás nyní 7. …“A neměnil bych přístup k firmě a zaměstnancům. Pro mne je důležitá oddanost zaměstnanců, oni se musí spolehnout na mne a já na ně. A zatím mi toto funguje. Doporučení? Nedokážu nyní odpovědět. Myslím si, že pokud někdo něco chce, musí za tím tvrdě jít, jinak není moc šance na úspěch…“[1]
Jsme rodinná pražírna z Českosaského Švýcarska, která propadla vůni a chuti dobré kávy. Příběh pražírny se začal psát v roce 2005, kdy jsme malou pražírnu vybudovali přímo v našem domě. Poptávka po naší kávě se postupně zvyšovala, stejně tak se i rozšiřoval náš tým kávomilců a byli jsme nuceni se přesunout do prostor větších. Na podzim roku 2016 jsme se rozhodli splnit si sen a začali jsme směle kreslit první nákresy naší vlastní pražírny. Rok 2018 jsme už oslavili v novém. Nehledě na množství, zvýšenou poptávku, lepší pražící stroje se jedno nemění. Stejně jako na začátku kávu vybíráme, odebíráme a pražíme s velkou péčí. Dbáme na čerstvost, kvalitu, vybíráme si dodavatele, kteří dbají na udržitelný rozvoj v zemi, a je pro nás důležitý osobní přístup a především: "Na šálek kávy si najdeme čas vždycky. Pijte dobrou kávu s námi!"[2]
Obchodní řízení firmy a vše další, co je potřeba, zajišťuje zakladatel Petr Frűhauf. Manželka Martina se stará o administrativu, skladovou evidenci, dcera Michaela je na sekretariátě a druhá dcera Denisa pracuje v balírně.
Co se s kávou děje, než je zabalena a vyexpedována?
Firma se zaměřuje na čerstvou praženou 100% kávu arabica z celého světa - brazilskou, kolumbijskou, kubánskou, ekvádorskou, etiopskou. Pražení kávových zrn je opravdovým uměním. Čerstvá pražená káva z pražírny, připravovaná bezprostředně před konzumací, má výraznou chuť i aroma, které získává právě pražením. V případě, že nestačí jednodruhová káva, procesu pražení většinou předchází kombinace kávových zrn vytvářejících unikátní kávové směsi. Výrobou směsí kávy vzniká jedinečná chuť a aroma, přičemž výsledkem je také trvalý nezaměnitelný vjem při pití každého šálku kávy.
Při pražení kávy probíhá koloběh horkého vzduchu, kterému jsou promíchávaná zrna vystavena. Tím je zaručeno stejnoměrné opražení všech zrn. Přepražená káva má tmavší barvu, zatímco méně pražená je světlejší, ideální je tedy střed. Většina pražících strojů je plynových a pracuje při teplotách kolem 290 °C. Už v prvních minutách vystupuje vlivem vysokých teplot voda ze zrn. V důsledku toho ztratí zrna i zbývající vlhkost, prasknou. Díky vysoké teplotě dochází k chemickým reakcím: škrob se mění na cukr, vytvářejí se různé kyseliny, zatímco jiné se odbourávají. Vlhkost a kysličník uhličitý se odpaří a při silnějším pražení se vytváří uhlík.
Zlomová teplota při pražení kávy je 203-205 °C kdy se mění barva zrn z bledě zelené na tmavohnědou a na povrch vystoupí oleje. Dochází k rozkladu látek teplem, tedy Pyrolýze. V této fázi je důležité rozhodnout, kdy je káva upražena. Bezprostředně po upražení se káva ochlazuje na speciálních sítech převážně vzduchem, ale také postřikováním vodou, aby se zabránilo pokračování pražícího procesu a aby nedošlo k výraznější ztrátě eterických olejů. Čím rychleji se upražená kávová zrna zchladí, tím lépe. Cca po 3 dnech se jemné aroma vyrovná. Káva je poté v pražírně balena do spotřebitelských a transportních obalů, přičemž je pro zachování a prodloužení trvanlivosti kávy užíváno balení v ochranné atmosféře a vakuu.
Cílem firmy je upraženou kávu co nejdříve dopravit k zákazníkovi, aby měl tu jedinečnou možnost si vychutnat čerstvost. Důležitý je osobní přístup a spokojenost zákazníků. Ve firmě se zásadně drží motta: "Není káva jako káva".[3]
Kávu je možno dodávat i do kanceláří. Přejete si sladkou vůni, lehkou ořechovou chuť kávy nebo kávu kyselejší? Rádi vám poradí - nebo rovnou nakoukněte do e-shopu. https://www.caffe08.cz/cerstva-kava/jednodruhova-kava-arabica
Pro kompletní ,,kancelářskou kavárnu" firma dodává i cukr, mandle v čokoládě, hrnky či kávovar značky Lamanti. Firemním zákazníkům je možno připravit produkty dle vlastních požadavků (grafiku na sáčky, dárkové plechy s kávou, vánoční balíčky atp.)
Petr Frühauf
Sídlo firmy: 40502 Malá Veleň - Jedlka 48, Děčín
Datum vzniku: 11.2.1992[4]
Tel.: +420 775 244 892, E –mail: info@caffe08.cz[5]
Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz
[1] FRŰHAUF, Petr. Text vznikl v rámci představení firmy na soutěž Rodinná firma roku 2018.
[2] https://www.caffe08.cz/
[3] https://www.caffe08.cz/blog/o-prazirne-caffe08
[4] Údaje byly ověřeny v databázi ekonomických subjektů ARES 11.11.2018
[5] https://www.caffe08.cz/kontakt