Mlýn Perner má šlechtické kořeny

Historie mlýnu Perner sahá až do 15. století, kdy byl původní mlýn založen. Mezi jeho pozdější majitele patřily mimo jiné i slavné šlechtické rody Valdštejnů, Škliků nebo Vartenbergů. Po období rozmachu mlýna, který byl za první republiky ve vlastnictví rodiny Pernerovy, došlo v roce 1948 ke znárodnění a až v roce 1992 byl vrácen po restituci do rodinného majetku. Dnes patří mlýn Perner k největším tuzemských výrobcům mouky.

 

JE TU UŽ OD NEPAMĚTI, ALE NEUSÍNÁ NA VAVŘÍNECH! INOVUJE, PŘICHÁZÍ S NOVÝMI TECHNOLOGIEMI, ROZŠIŘUJE SVÉ SLUŽBY.


Nejmoderněji vybavený mlýn v Čechách nabízí  mouku nejvyšší kvality výhradně od českých pěstitelů obilovin

Historie mlýnu Perner sahá až do 15. století. Původní mlýn byl založen v roce 1420 a mezi jeho pozdější majitele patřily kromě mlynářských rodin také slavné šlechtické rody Valdštejnů, Šliků nebo Vartenbergů. Po období rozmachu mlýna, který byl za první republiky ve vlastnictví rodiny Pernerovy, došlo v roce 1948 ke znárodnění a až v roce 1992 se mlýn v restituci vrátil do rodinného majetku.

 

Po dvou dekádách rozvoje dnes patří rodinný mlýn Perner mezi největší tuzemské výrobce mouky a disponuje nejvyspělejší mlýnskou technologií v České republice společně s unikátní technologií na mletí jemných celozrnných mouk s granulací mouk hladkých. Orientuje se na lokální producenty obilí a špičkovou kvalitu produktu. Když v roce 1992 při restitucích dostala rodina zanedbaný mlýn nazpátek, semlelo se v něm necelých devět tisíc tun mouky. Teď je to víc než patnáctkrát tolik. Vedle původního mlýna vyrostl v roce 2009 druhý, nyní se rozjíždí další provoz na speciální mouky. Vše je plně automatizované.

Než Daniel Perner převzal vedení mlýna, vyslal ho otec na učenou do světa. Původně strojař se v řemeslu zdokonaloval ve Švýcarsku a v Německu. Podobnou zkušenost dopřává také své dceři, která se učí špičkové gastronomii v Rakousku. Mlynářskou firmu, jež minulý rok skončila s rekordním ziskem 26 milionů korun, vlastní Daniel Perner ze 60 procent. Zbylý podíl drží jeho rodiče. Táta se stará o technické věci a Daniel o všechno ostatní. Nemá žádného nákupčího, prodejce, PR pracovníka. Všechno si dělá sám. Dá se to zvládnout díky tomu, že je „takový zrychlený.“ Večer chodí brzo spát, klidně i v devět. Ráno brzo vstává, už v pět. Hodinu cvičí, pak skočí do venkovního bazénu, kde je v zimě led. To ho  nabudí a celý den je plný elánu. Když je odpoledne hezky, snaží se vyšetřit čas na sport. Zdravě jí a dělá mu dobře pevný režim. Musí toho ve firmě hodně stihnout. Nakoupit, prodat, zkontrolovat výrobu, firmu někam strategicky posouvat….

 

 

 

MLÝN 1 -  VYRÁBÍ CELÝ SORTIMENT MLÝNSKÝCH VÝROBKŮ. MOUKY LZE UPRAVOVAT DLE POŽADAVKŮ ZÁKAZNÍKA. Jeho výrobní kapacita za 24 hodin je  150 tun, kapacita obilných sil 2 000 t, kapacita zásobníků  na mouku je 1 500 tun.

MLÝN 2 - DISPONUJE NEJMODERNĚJŠÍ MLÝNSKOU TECHNOLOGIÍ NA SVĚTĚ, PŘÍPRAVA OBILÍ PŘED MLETÍM JE ZAJIŠTĚNA MIMO JINÉ ŠPIČKOVÝM OPTICKÝM TŘÍDÍCÍM STROJEM SORTEX, KTERÝ ODDĚLUJE VEŠKERÉ NEČISTOTY A JEDNOTLIVÁ ZRNA, KTERÁ NESPLŇUJÍ NÁROČNÁ HYGIENICKÁ NEBO KVALITATIVNÍ KRITÉRIA. Jeho výrobní kapacita za 24 hodin je  240 tun, kapacita obilných sil 1 000 t, kapacita zásobníků  na mouku je 1 500 tun.

MLÝN 3 – DÍKY SVÉMU MLECÍMU ZAŘÍZENÍ ZAJIŠŤUJE VELMI JEMNÉ MLETÍ MOUK VČETNĚ CELOZRNNÝCH S GRANULACÍ 160 MIKROMETRŮ. Jeho výrobní kapacita za 24 hodin je  100 tun, kapacita obilných sil 300 t, kapacita zásobníků  na mouku je 300 tun.

 

CERTIFIKACE jsou zárukou kvality produkce, za kterou si rodinná firma stojí. Je hrdým nositelem značky KLASA, Regionální produkt Český ráj,  BRC certifikace, GMP B1 certifikace, Kosher certifikace, Halal certifikace a mnoha dalších.  Zákazníkům na trhu B2B  (La Lorraine, Mondeléz International, Crocodille, Pekařství Jan Mašek, Mokate atd. nabízí službu dopravy mouk do jejich výroben, skladů a sil. Zákazníky na trhu B2C obsluhuje prostřednictvím prodejů na farmářských trzích – každou druhou sobotu  měsíci v Mnichově Hradišti, každý třetí pátek v měsíci v Mladé Boleslavi. Na produktových inovacích spolupracuje s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a s Výzkumným ústavem potravinářským v Praze.[1]

„Dnes jsou obrovské změny ve stravování. Už i Francouzi začínají jíst celozrnné bagety,“ říká majitel rodinného mlýna. S nadšením mluví o zdravějším trendu v pekařině a jde mu naproti. Rozjel výrobu speciálních mouk ze špaldy, ovsa, pohanky a rýže a už plánuje další provoz na bezlepkovou mouku. S konkurencí nehodlá soupeřit cenou. Jak říká, nechce být nejlevnější ani největší. Chce být nejlepší. Chce mít jen ten rozměr, který bude schopen sám řídit. Nepotřebuje řešit nějaké ředitele a náměstky. Práce jej baví, je to jeho smysluplná náplň života. A chce být pokrokový, být lídrem trhu, co se týče změn. Plánuje rozvoj na roky dopředu.[2]

 

 

 

MLÝN PERNER SVIJANY, spol. s r. o.

Sídlo firmy: 46346 Svijany 17

Datum založení: 11.12.1991[3]

 

DANIEL PERNER, jednatel, Tel.: 485 177 106

JAN PERNER, jednatel, Tel.: 485 177 106

 

Email:  info@mlynperner.cz[4]

 

Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz.


[1] https://www.mlynperner.cz/

[2] KRÁLOVÁ, Táňa. Nechci být největší, ale nejlepší, říká mlynář Daniel Perner. 26.4.2018. Dostupné z https://www.pressreader.com/czech-republic/ekonom/20180426/281500751860894

[3] Údaje byly ověřeny v databázi ekonomických subjektů ARES  4.11.2018

[4] http://www.mlynperner.cz