Podnikatelkou díky výpovědi

Daniela Okrouhlá sirup z květu černého bezu vyrábí snad odjakživa. První bezové květy dala s maminkou macerovat, když jí bylo asi deset let. K tomuto koníčku se naplno vrátila, když dostala od svého zaměstnavatele výpověď. Začala produkovat desítky litrů bylinných a později i ovocných sirupů a marmelád. Nyní pod značkou Sklenicezdravi.cz vyrábí produkty již pátý rok, v portfoliu má asi 90 výrobků.

Mgr. Daniela Okrouhlá sirup z květu černého bezu vyrábí snad odjakživa. První bezové květy dala s maminkou macerovat, když jí bylo asi deset let. V té době také dala zakvasit svůj první „pokus“ - višně v cukru. Velká změna nastala, když se jí narodil syn. Motivace vyrábět zdravé a dobré jídlo a také časové možnosti vzhledem k mateřské dovolené vzrostly. Začala produkovat desítky litrů bylinných a později i ovocných sirupů a marmelád. Všechno se vždycky spotřebovalo a také se “lahvinka s domácím“ stala častým a vítaným dárečkem pro  široké okolí. Není líná najít a vyzkoušet nové recepty, vymýšlet vlastní postupy…

První podnikatelské krůčky se datují do roku 2013, kdy Daniela od zaměstnavatele dostala po 11 letech výpověď z organizačních důvodů. Nechtěla jít pracovat pro konkurenci a "převléknout kabát". Finanční prostředky z odstupného investovala do výrobny rakytníkových a aróniových potravin, protože na trhu byly málo dostupné a je škoda je užívat jen ve vitamínových preparátech.

Paní Okrouhlá za svoji hlavní devizu v podnikání považuje  zarputilost, samostatnost, „tah na branku.“ Dokládá to následujícím vyprávěním: …Půl roku po zahájení podnikání a opravdu pravidelné konzumaci bylin a šťáv ze SUPEROVOCE jsem v největším předvánočním shonu neplánovaně otěhotněla. Vzhledem k tomu, že jsme se o třetí dítě bez výsledku snažili více jak 3 roky a když to nikam nevedlo, založila jsem si pak firmu, jsem přesvědčená, že to je právě těmi šťávami a bylinami… 4 roky dobře nastartovaného podnikání jsem pak tedy musela zvládnout jako těhotná (nosila jsem běžně 10 kg balíky s cukrem),  posléze s malým dítětem a bez pomoci babiček, které máme daleko - byla to největší výzva mého dosavadního života, možná trochu brzda rozvoje firmy, protože jsem zvládla jen to, co bylo v dané chvíli možné. Bez pomoci manžela a starších dětí bych to vůbec nezvládla. Naše malá a krásná Anežka už nastoupila letos v září do mateřské školy a já jsem 10.9.2018 založila společnost MoreHerbs, s.r.o., která se specializuje na výrobu vícebylinných sirupů na zakázku - pro lékárenskou distribuci a bylinné lékárny. Současná rozšířená kapacita výroby je 2 až 4 tis. ks vícesložkových bylinných sirupů měsíčně plus stávající výrobní program cca 90 druhů výrobků, z nichž asi třetinu máme v nabídce celoročně, ostatní se musí zavařit v období nejlepší zralosti daného českého ovoce…“[1]

Sklenicezdravi.cz je nyní malá rodinná společnost. Zabývá se výrobou bylinných a ovocných sirupů a marmelád se zaměřením na Rakytník řešetlákový, Arónii, Muchovník (Indiánskou borůvku). Arónie nebo rakytník chutnají za čerstva velmi ostře a výrazně, ne každý je dokáže jíst syrové, obsahují ale významně více vitamínů a dalších látek než jiné ovoce. Sirupy nebo džemy z nich chutnají skvěle a netradičně. Hlavním motivem pro založení společnosti  byla výroba zdravých potravin, které se běžně používají. Například ovocné sirupy, z nichž denně připravujeme nápoj hlavně dětem nebo džem, který si ráno namažeme na chléb k snídani. Co si v rámci těchto každodenních rituálů dát něco, co našemu tělu dodá co nejvíc vitamínů a minerálů? A co teprve ovocné tiramisu a další dezerty, do nichž lze naše džemy použít... Mlsejte zdravě!

Firma vyrábí také 11 druhů pečených čajů, všechny obsahují rakytník, arónii nebo muchovník a nově i brusinky, tedy ovoce výrazné a pikantní chuti. Ovocné čaje obsahují pouze ovoce, vypečenou šťávu z něj a cukr nebo jiné přírodní sladidlo. Nabízí také několik výrobků slazených pouze stévií, fruktózou či kapkou českého medu. Ovoce pochází z vlastní zahrádky. Největší část je ale přímo od českých pěstitelů, kupuje hlavně bio kvalitu bez chemického ošetření. V nabídce jsou také tři příchutě Chilli džemů. Džem chilli se zázvorem a česnekem je ostrý na jednu papričku a chutná i těm, kdo neradi příliš ostré. Džem chilli s paprikami a jablíčkem je ostřejší. Chilli s pomeranči je nejvíce pikantní. Plecháč je s dvojitou dávkou čerstvého chilli nejpálivějších odrůd světa jako je Jolokia NAGA GHUT a Carolina Red Pepper. Je nutné jej připravovat v rukavicích a s rouškou přes ústa. Letošní podzimní novinkou z českého ovoce a zeleniny je Divoká švestka – lehce pikantní a velmi lahodné chutney. Všechny džemy se vařily jen pět minut a mají nádherně červenou barvu, obsahují ručně zpracovanou zeleninu.

Jaké hlavní zásady jsou při výrobě ve firmě dodržovány?  Je jich hned několik:

  • Sirupy se skládají z ovocných šťáv nebo bylinného macerátu a cukru, nejsou používána přírodní ani chemická barviva.
  • Bylinné sirupy jsou z čerstvých bylin trhané ručně za slunného počasí, kdy mají maximum éterických látek.
  • Bylinné sirupy - maceráty za studena musí obsahovat konzervant, protože je nelze sterilizovat na vysokou teplotu neb by ztratily účinné silice (meduňka) a enzymy (rakytník).
  • Džemy se vaří pouze 5 minut v max. objemech 5-10 l, ovoce si zachová nádhernou přírodní barvu, nezhnědne. Umožňuje-li to druh ovoce a v něm obsažené množství pektinu, jsou používány  3 díly ovoce na 1 díl cukru.
  • Rakytníkový džem není nastaven jiným tajným ovocem, džemy se sezonním ovocem jsou tak označené už v názvu. Například džem Hruška a rakytník je výtečný a přidání hrušky není třeba skrývat.
  • Pečené čaje se skládají pouze z ovoce a cukru nebo stévie s fruktózou, pečou se v otevřené nádobě cca hodinu, tj. ovoce je dostatečně tepelně upravené, aby mohlo být dáno do sklenic bez konzervantů a bez potíží v nich rok vydrželo, tekutina v pečeném čaji je pouze vypečená šťáva. Vždy obsahují malé, ale pikantní bobulové ovoce – tím získají výraznou chuť, která obstojí i po naředění směsi vodou.[2]

Firma sklízí i zasloužený úspěch.  V roce 2017 získala zvláštní cenu v rámci soutěže Regionální potraviny plzeňského kraje za džem Hruška s rakytníkem, v roce 2018 ve stejné soutěži podobné ocenění za pečený čaj Švestka, arónie, skořice.

Jak zní doporučení majitelky? …"Doporučuji vsadit na své blízké a využít jejich potenciál. V pracovním kolektivu pak nešetřit pochvalou a dobře balancovat mezilidské vztahy na pracovišti. Od začátku mám firmu s jedním vlastníkem, kapitálově zdravou a na tom nechci nic měnit. Řídím se radou kamaráda z jižní Moravy, nyní velmi úspěšného vinaře, který je v mnohém mým vzorem, protože také začínal z ničeho: "Aj pomalu sa daju nas… plné gatě."…“[3]

Plány do budoucna? Vybudovat kapitálově zdravou firmu s kvalitními výrobky do 10 zaměstnanců, postavit vlastní výrobnu s bylinnou zahradou a kavárnou, opustit s výrobou stávající nájemné prostory. Vyrábět nadále kvalitní a oblíbené potraviny.

 

Mgr. Daniela Okrouhlá

Sídlo firmy: 334 41 Dobřany, Jungmannova 1100

Datum vzniku: 19.3.2014[4]

 

Tel.: +420 606 306 622, e-mail: info@sklenicezdravi.cz, www.sklenicezdravi.cz

 

Adresa provozovny: Vstiš 157 (objekt kanceláří V-farma, druhý dům napravo u silnice od Dobřan).

 

Zajímavé akce, kde si můžete představené produkty zakoupit:

10.11.2018 od 8:00 do 12:00 farmářské trhy Benešov u Prahy, náměstí

1.12.2018 od 8:00 do 12:00 farmářské trhy Benešov u Prahy, náměstí

8.12.2018 od 9:00 do 15:30 adventní trh Zámek Blovice[5]

 

 

Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz


[1] OKROUHLÁ, Daniela - Text vznikl v rámci  představení firmy/ nominace do soutěže Rodinná firma roku 2018

 

[2] https://sklenicezdravi.cz/O-nas/

[3] OKROUHLÁ, Daniela - Text vznikl v rámci  představení firmy/ nominace do soutěže Rodinná firma roku 2018

[4] Údaje byly ověřeny v databázi ekonomických subjektů ARES  22.10.2018

[5] https://sklenicezdravi.cz/Kontakt/