V rodinném řeznictví H+H stále vyrábí uzeniny ručně

Základním receptem Řeznictví H+H byla na začátku 90. let Trefilova masopustní klobása, kterou zakladatel podniku Vladimír Hájem zakoupil od Aloise Trefila. Od té doby se firma neustále rozšiřovala – a to jak do velikosti produkce, tak i do šíře obchodní sítě . Dnes společnost, která má už téměř třicet podnikových prodejen, vede Karel Pilčík. Nový majitel chce mimo jiné udržet ruční výrobu všech uzenin, které ve firmě vyrábí.

Historie

Buddhovi je připisován výrok, že hlad a láska určují veškeré lidské dějiny. Pokud jde o hlad, není tato moudrost rozhodně daleko pravdy. Jak ho ukojit a zachovat život, to byla vždycky klíčová otázka lidské existence.  Řeznické řemeslo bylo velmi pestré, neboť vyžadovalo zvládnutí nejrůznějších dovedností a technologií, např. tepelné opracování výrobků, používání a dávkování koření nebo praní střev pro přípravu klobás a jitrnic. Každému řezníkovi prošly rukama za život kilometry střev.

Doklady o historii řeznického řemesla na Severní Moravě sahají až do 14. století. Vždyť cechovní erb byl českým řezníkům předán už v roce 1310. Průvody cechu byly konány ještě v minulém století. Ale ani šerpy, hesla a prapory nemohly odvrátit zánik cechovního stavu. Moderní doba vykonala své. Ale ještě žijí dědicové starého řemesla. A jejich nástroje, svědkové starobylosti, v nás vyvolávají úctu k tomu, co bylo. Náš stůl je bohatý i díky dávným pokolením.

K tomuto odkazu se již vminulém století přidal, jako vedoucí Jednoty v Novém Jičíně pan Alois Trefil. Tento chlap jak hora, prostě správný řezník, po roce 1989 prodejnu zprivatizoval a se svými spolupracovníky využil možnosti dělat v „domácích podmínkách“ drobnou výrobu uzenin. A aniž by to tušil, položil tímto krokem základní kámen jednomu z hlavních výrobků dnešní společnosti Řeznictví H+H, s.r.o. Ale pěkně popořádku.

Když pan Trefil, odcházel v roce 1991 do důchodu, projevil nejen o jeho prodejnu, ale i výrobu a recepturu na Trefilovu masopustní klobásu zájem pan Vladimír Hájek. Podnikání pana Vladimíra Hájka, jakožto zakladatele firmy, začalo 22. 11. 1990, kdy otevřel malou řeznickou prodejnu v Dobré, kterou spojil s vlastní výrobnou. Neustále se zvyšující počet spokojených a věrných zákazníků přiměl pana Hájka k myšlence rozšířit svůj podnik. V roce 1991 vybudoval novou výrobnu Pod Štandlem ve Frýdku-Místku, kde zaměstnal 30 zaměstnanců. I nadále otevíral nové prodejny a firma se neustále rozrůstala. Do roku 2001 došlo k rozšíření nejen portfolia vlastní produkce, ale také vlastní prodejní sítě o 10 prodejen a kapacita výrobny Pod Štandlem začala být pro uspokojení stále se zvyšující poptávky nedostatečná. V roce 2003 došlo k rekonstrukci objektu bývalých jatek a téměř veškerá produkce se přemístila do Hladkých Životic u Nového Jičína.

Současnost

Dne 1. července 2011 převzal společnost nejmladší člen řeznického rodu Pilčíků z Bratřejova, Ing. Karel Pilčík, který patří již k 6. generaci tohoto řeznického rodu, (jeho pra pra praděďa otevřel první rodinný řeznický krám už v 18. století). Od tohoto data nese společnost název Řeznictví H+H, s.r.o., tak jak ji známe dnes. Nejen že nový majitel pokračuje v tradici svých předchůdců a předků, ale vydal se v dnešní moderní době plné strojové výroby na velice těžkou cestu v podobě udržování ruční výroby uzenářských specialit, a hlavně v udržování a zvyšování kvality výrobků - o čemž se mohou přesvědčit všichni zákazníci 27 podnikových prodejen.

Řeznictví H+H, s.r.o. nemá ambice stát se největším výrobcem masných výrobků v České republice, ale určitě bude i nadále patřit k těm nejkvalitnějším dodavatelům čerstvého masa a výrobcům uzenin, kteří nepoužívají ve výrobě potravinové náhražky. V sortimentu společnosti naleznete mimo klasických výrobků, kvalitních masových klobás, uzených mas, šunek a zabíjačkových dobrot také ručně vyráběné speciality, na jejichž nejvyšší kvalitu klademe vysoký důraz. Zákazníci si tyto speciality velice oblíbili. Na prodejnách patří k nejvyhledávanějším výrobkům a to nejen pro svou nezaměnitelnou a originální chuť, ale hlavně pro jejich vysoký obsah masa a celkovou kvalitu, což v minulých letech potvrdila řada ocenění a cen, kterou tyto výrobky získaly.

Za těmito úspěchy stojí hlavně zaměstnanci společnosti, kterých je dnes téměř 250. Všichni tito lidé s potřebnou odborností a pílí výrobky vyrábějí, rozváží nebo nabízejí zákazníkům. Od svého založení je značka H+H spojovaná s kvalitou a originalitou. Tuto tradiční hodnotu bude i nadále držet na vysoké úrovni.[1]

Ve finále krajského kola ankety Podnikatel roku se umístil i Karel Pilčík, jednatel  společnosti Řeznictví H&H z Hladkých Životic. Jak se k podnikání dostal? Je již šestou  generací řezníků Pilčíků. První Pilčík se vyučil řezníkem v roce 1855. Otec v roce 1993 privatizoval MP Krásno. Takže od čtrnácti tam byl každé prázdniny na brigádě, po vysoké škole do Krásna  nastoupil. Pak se objevila možnost domluvit se s panem Hájkem, původním majitelem společnosti Řeznictví H&H, na koupi firmy. Bylo to zajímavé, firma by mohla vyrábět výsekové maso pro Krásno, pozitivem byla i vlastní síť prodejen. Původně zvažovali, že by firmu koupili pro Krásno, ale pak se rozhodli, že firmu koupí Karel jako fyzická osoba.

Proč?...“ Ono to k tomu pomalu spělo. Dva kohouti na jednom dvorku se moc nesnesou a my se dostávali s otcem do sporů…“  Jak se to dělá? To jste přišel za otcem a řekl: „Hele, tati, kup mi tu firmu?“ …“Až tak ne, ale v podstatě to tak nějak podobně ve výsledku bylo. Já si v Krásnu po škole prošel všemi funkcemi, od kalkulací přes controlling, vedoucího controllingu až po vedoucího financí. Takže jsem měl zkušenosti z ekonomické oblasti. A oslovil jsem banky kvůli financování. Ale přestože jsme se znali, byl jsem pro ně začátečník. Takže Krásno mělo u bank výrazně lepší pozici než já. Ve výsledku to dopadlo tak, že si na koupi tohoto podniku půjčilo Krásno a ty peníze pak s mírným navýšením půjčilo mně. Pořád to vyšlo lépe než původní nabídka banky. I tak to budu dalších deset let splácet. Takže bez pomoci rodinné společnosti, s otcem v čele, bych měl mnohem menší šance firmu koupit…“

Jak vás přivítali původní zaměstnanci, když jste ve čtyřiatřiceti přišel do své nové firmy?

Dávali mi to sežrat jako bažantovi. Zkoušeli na mě různé věci, ale díky tomu, že jsem si prošel provozem, jsem ty vychytávky většinou znal. To trvalo asi tak tři měsíce, pak se to uklidnilo. Třeba jsem řekl, že se příjem má vážit na jedné konkrétní váze. Oni mi řekli, že se na ni nevejde paleta a budou ji vážit. Tak jsem večer paletu vzal, přenesl jsem ji přes dvůr, vyzkoušel na té váze a ono to šlo. Odnesl jsem ji zpátky a ráno jsem jim řekl, ať to vyzkouší. Taky tu paletu museli nést přes dvůr. Těch věcí bylo víc. Ty tři měsíce jsem se učil firmu znát, jak fungují výrobní procesy. Teprve pak jsem šel do zásadních změn.[2]

Řeznictví H+H, s.r.o.

Hlavní 46, 742 47  Hladké Životice

datum vzniku: 18.11.2002[3]

 

tel.: +420 556 771 263,  mob.: +420 725 635 625

e-mail: objednavky@reznictvi-hh.cz

 

 

http://www.reznictvihh.cz

 

Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz.

 

 


[1] http://www.reznictvihh.cz/o-nas/

[2] ŠTALMACH, Darek. Nastupující řezník bere 27 tisíc, zkušený i 35. Ale nejsou, říká majitel firmy. 28.2.2017.

Zdroj: https://ostrava.idnes.cz/rozhovor-s-majitelem-uspesneho-reznictvi-fih-/ostrava-zpravy.aspx?c=A170225_2308528_ostrava-zpravy_wo

 

 

 

[3] Údaje byly ověřeny v databázi ekonomických subjektů ARES  26.5.2018