Z přivýdělku na dovolenou se stal úspěšný podnik
Firma manželů Boudových navazuje na rodinnou tradici zavařování znojemského ovoce a zeleniny. Nejprve po svém dědečkovi obhospodařovali 11 ha velký ovocný sad a ovoce prodávali do výkupu. Později je napadlo, že z meruněk uvaří marmeládu, aby si přivydělali na dovolenou. Když se manželům narodila dcera, rozhodli se pro soukromé podnikání a pro výrobu marmelád a džemů, které nikdo jiný nenabízel. Dnes připravují i džemy z různých odrůd vína.
Bouda 1883 – Originál ze Znojma
Otto & Zuzana Boudovi - navazují na rodinnou tradici domácího zavařování.
Něco málo z historie - poté co se můj pradědeček, bednářský mistr z Blížkovic Anton Bouda (*1860- +1905) v roce 1883 oženil ve Znojmě v kostele sv. Kříže s Katharinou Jellinek ze Stupešic, dcerou kovářského mistra, přestěhovali se do Znojma. Postupně se jim narodilo osm dětí. Jedním z nich byl i můj dědeček Josef Bouda. Uživit početnou rodinu bylo nelehké i v dynamicky hospodářsky rozvíjejícím se městě Znojmě. Pradědeček zpočátku pracoval jako bednář, posléze jako sklepmistr. Jeho manželka Katharina, jak bylo v té době běžné, zůstala v domácnosti, kde se starala o děti, vařila a zavařovala znojemské kvalitní ovoce a zeleninu.
Naše firma navazuje na tuto rodinnou tradici. Jak to všechno začalo? Manželé Boudovi obhospodařovali 11 ha ovocný sad po dědovi. Většinu ovoce prodávali do výkupu, ale pak je napadlo navařit z meruněk marmeládu, aby si „tzv. přivydělali na dovolenou“. Po té, co se Boudovým narodila dcera, rozhodli se pro soukromé podnikání. Pustili se do výroby takových druhů marmelády a džemů, které nikdo nenabízel…[1]
Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/podnikani/marmelada-z-okurek-vyrobni-tajemstvi-rika-zuzana-boudova-20170806.html
Firma zpracovává nejlepší suroviny z vlastní zahrady a od špičkových místních dodavatelů. Vše je zpracováváno ručně bez použití chemické konzervace, a pokud to dovoluje povaha ovoce, i podle tradičních rodinných receptur. Snaží se též znovu objevovat pro zákazníky plodiny a postupy, které jsou pro znojemský krásný kraj typické, ale začínají upadat pro svoji pracnost v zapomnění (špendlíky, kdoule, moruše, vinné hrozny, cibulová marmeláda a další).[2]
Se svými originálními výtvory sklízí úspěchy. Potřetí v řadě je v roce 2017 ocenila porota prestižní světové soutěže Great Taste Awards (každoročně se jí účastní až 12 500 produktů z celého světa). V hodnotící komisi zasedaní pouze oborníci na gastronomii. Soutěž je nazývána „ Gastronomickým Oscarem“. Jako jediní v republice získali nejvyšší možné ocenění v roce 2015 za Želé z ledového vína Rulandské modré Znovín Znojmo. V roce 2016 to byla 1 hvězda za Znojemské meruňky s ledovým vínem extra džem, v roce 2017 2 hvězdy za Znojemské šípky extra džem, Znojemské kdoule extra džem.
Další z řady ocenění je z klání pro výrobky z Jihomoravského kraje, kde je posuzováno nejen senzorické hodnocení produktů, ale i legislativní správnost označování s názvem Zlatá chuť jižní Moravy a Chuť jižní Moravy. V roce 2016 ocenění Chuť jižní Moravy pro Znojemské okurky, Znojemský okurkový sirup, Meruňková klevela a následující džemy: Znojemské kdoule extra džem, Znojemské Veltlínské zelené extra džem, Znojemský Muškát moravský extra džem. V roce 2017 ocenění Zlatá chuť jižní Moravy pro Znojemské mišpule s vlašskými ořechy a karamelem extra džem, ocenění Chuť jižní Moravy pro Znojemské kozí rohy, Znojemské kozí rohy v hořčičné omáčce, Znojemské Jahody s růžovým a černým pepřem extra džem, Znojemské Jahody extra džem, Znojemské feferonky pálivé, Znojemské Zweigeltrebe extra džem, Okurky v hořčičné omáčce, Znojemský Müller Thurgau extra džem, Znojemské Mišpule s vlašskými ořechy a karamelem extra džem, Znojemské kozí rohy pálivé, Znojemský bezový sirup.
Boudovi zřejmě neznají odpočinek a pracují i na dovolené. „Dovezeme si nějaké ovoce nebo pochutiny, ochutnáváme a přemýšlíme, jak připravit marmeládu nebo jiné výrobky v našich podmínkách," vysvětluje pan Bouda. Na myšlenku uvařit želé - ledové víno ho přivedli vinaři ze Znovínu, kteří jim poskytli surovinu. „Nespali jsme se ženou čtrnáct dní a snažili se přijít na to, jak dosáhnout správné konzistence. Když jsme vyzkoušeli uvařit marmeládu v malém množství v hrnci, vše vypadalo jednoduše a ledové víno ve skleničkách výborně tuhlo. Když jsme však chtěli vařit ve větším množství, stále jsme měli jen vodu. V kotli se najednou směs chovala jinak, navíc víno má spoustu kyselin a nebylo vůbec snadné želé uvařit. Budil jsem se v noci, chodil po domě a litoval investovaných peněz. Stálo to ale za to," s úlevou vypráví Bouda.[3]
Ing. Zuzana Boudová
66902 Znojmo, Palackého 1149/35
Datum vzniku: 10.9.2012[4]
Otto & Zuzana Boudovi
info@marmelady-znojmo.cz
+420 702 074 814
http://www.marmelady-znojmo.cz/cs/produkty/ovocne-extra-dzemy
Chcete se o firmě dozvědět víc? Podívejte se na ČT1 pořad Toulavá kamera za rodinným stříbrem - https://www.ceskatelevize.cz/porady/12295318969-toulava-kamera-za-rodinnym-stribrem/218562221510002-liberecky-a-jihomoravsky-kraj/video/632907.
Dvaatřicet rodin, které se rozhodly vzít osud do vlastních rukou a po sametové revoluci obnovily podniky svých předků, navázaly na jejich um a tradici nebo založily své vlastní firmy, navštíví Iveta Toušlová a Josef Maršál. Premiera vždy každý pátek na ČT 1 v 18,25, pořad je opakován i v sobotu na ČT 1 v 9,05 hodin. Dosud odvysílané díly najdete na https://www.ceskatelevize.cz/porady/12295318969-toulava-kamera-za-rodinnym-stribrem/218562221510002-liberecky-a-jihomoravsky-kraj/
Autor: AMSP ČR. Ing. Naděžda Petrů, Ph.D. Manažer marketingové komunikace pro projekt Rok rodinného podnikání 2018. Tel. 736 528 436. e-mail: petru@amsp.cz.
[1] https://www.ceskatelevize.cz/porady/12295318969-toulava-kamera-za-rodinnym-stribrem/218562221510002-liberecky-a-jihomoravsky-kraj/video/632907
[2] http://www.marmelady-znojmo.cz/cs/historie
[3] Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/dva-tydny-skoro-nespali-cena-za-marmelady-je-jako-oscar-rikaji-boudovi-20150807.html
[4] Údaje byly ověřeny v databázi ekonomických subjektů ARES 31.7.2018